Dag 6

Vandaag waren we al vroeg aan het ontbijt. We zagen Kees en Greet ook nog en hebben elkaar een goede reis gewenst, voor hen een behouden thuiskomst.

Toen Mwiza de chauffeur kwam gingen we eerst weer naar de bank.

In Chitunda, bij het Central Farm House hadden we afgesproken dat er iemand ons zou interviewen.

We hadden geen idee wat we ervan moesten verwachten. Toen we aankwamen vertelden ze ons dat er iemand was van de televisie, van de radio, en van de krant. Ze gaan het uitzenden op de landelijke TV en radio en verslagen plaatsen in 5 kranten. Wat geweldig, we waren er helemaal door van slag.

Vervolgens gingen we met elkaar naar het land waar de groep al een aantal composthopen had gemaakt. Daar hebben ze de opnames gemaakt. Ze zagen het enthousiasme van de deelnemers. Dat werkte echt aanstekelijk. Zelfs de verslaggevers werden enthousiast over het project.

Na afloop werd iedereen getrakteerd op een flesje drinken en een obama. Dat is een groot luchtig kadetje bekend in heel Afrika sinds Obama president werd van de VS.

Daarna gingen Bo en ik samen met Mwiza naar Rodney en Alice. Met hen zijn we tien jaar geleden gestart. Wat een fijne ontmoeting om elkaar na een jaar weer te zien. En de tweeling natuurlijk! Ze hebben ook nog drie grotere kinderen. Van 3 naar 5 is wel even wennen.

Alice heeft het best zwaar met twee kleintjes. Ze geeft nog steeds borstvoeding. In Malawi geven ze gewoon wanneer de baby erom vraagt, dus ze is continue aan het voeden. Ze ligt dan op de grond op een mat met aan elke kant een baby, en draait zich steeds van de ene naar de andere kant, ook ’s nachts!

Zij hebben geen luiers. Ze gebruiken een katoenen doek of een badstof doek. Ze blijven maar verschonen.

Maar ik had van een koorlid in Nederland plastic broekjes gekregen samen met de daarvoor bestemde katoenen inlegluiers en die heb ik haar kunnen geven, dat scheelt in elk geval. Hartelijk bedankt, ze was er erg blij mee!

Bij Alice hebben we de lunch gehad en daarna zijn we weer naar ons hotel terug gegaan. Bij het hotel was een gospelgroep opnames aan het maken voor een DVD. Dat was heel mooi om te horen en te zien.  We voelen ons zeer gezegend door deze dag!

Dag 7

Zondagmorgen gingen we naar de kerk in Chataloma. Het was geweldig. Er werd gepreekt uit Exodus, de tocht uit Egypte en de doortocht door de Rode Zee en uit de brief aan de Romeinen 6: Met Christus gestorven en opgestaan tot een nieuw leven. Mooi gezongen werd er door een koor van jongeren, studenten. Wat een krachtige stemmen en wat een overtuiging!

Voor ons was het de eerste keer om in deze kerk een dienst mee te maken. Dominee Davy en zijn vrouw Silvia zijn ontzettend hartelijke mensen. We kenden hen vanuit Chitunda, maar hij is overgeplaatst naar Chataloma. Davy wil heel graag net als dominee Godwin Maere naar Nederland komen voor zijn master. Hij hoort binnenkort of de TU in Kampen goedkeuring zal geven. Na de kerkdienst hebben we heel fijn een poosje bij hun thuis met hen gesproken.

Daarna hebben we nog gekeken op het land bij Jati. Zij hebben altijd de grootste opbrengst. De compost moest echter nog beter, dat was nog niet goed. Afgesproken is dat zij nog een keer uitleg zullen krijgen van de stuurgroep die overal lesgeeft. Hierna zijn we terug naar het hotel gegaan.

Het lijkt misschien alsof dat dan een rustige dag is, maar je hebt er geen idee van wat het reizen naar de velden kost aan energie. In de hitte, 38 graden, in het stof, en op zulke smalle zandweggetjes, soms bijna dwars door de lage struiken en het hoge gras, hobbel de hobbel……. En dan nog lopend naar het veld. Achter elkaar aan…